Erkauma sekä lantionpohjan HOITO


Raskausaikana sekä synnytyksen jälkeen on yleistä kärsiä erilaisista ongelmista johtuen lantionpohjan toimintakyvyn häiriöistä sekä syvien vatsa- ja selkälihasten heikkoudesta. Tärkeätä olisi ennaltaehkäistä jo raskausaikana, mutta viimeistään synnytyksen jälkeen, jotta palautuminen olisi nopeampaa.

Lantionpohjan ongelmat ja niiden toimintahäiriöt voivat pitkittää synnytystä, aiheuttaa repeämiä, selkäkipuja, ummetusta, yhdyntävaikeuksia, virtsan karkailua, kohdun laskeumaa jne. Syitä ovat vääränlainen ryhti, pinnallinen hengitys, istuma-tai seisomatyö, jotkut harrastukset, jotka korostavat staattista jännitystä lantionpohjassa. Lantionpohjan ongelmia ei siis esiinny ainoastaan raskaana olevilla tai synnyttäneillä vaan se on yleinen selkäkipujen aiheuttaja myös miehillä. Lantionpohjan toimintakykyä voi ja kannattaa hoitaa sekä kuntouttaa jo raskausaikana tai synnytyksen jälkeen. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Mikäli vatsa pullottaa vielä pitkään synnytyksen jälkeen, voi syynä olla Rectus Diastaasi eli suoran vatsalihaksen pysyvä erkaantuminen. Normaalisti erkauma palautuu kolmeen kuukauteen mennessä, mutta yhä useammilla se ei palaudukaan itsestään vaan tarvitaan kuntoutusta. Diastaasi voi aiheuttaa selkäkipuja, vatsan pullottamista sekä napatyrää ja se voi pahimmillaan olla jopa 10 cm leveä. Kuntoutus on monesti leikkausta parempi vaihtoehto!

Sektioarvet voivat aiheuttaa erittäin ikäviä kiinnikkeitä eli arpikudosta vatsan seudulle. Kiinnikkeet aiheuttavat kalvojen kiristymistä, jotka voivat vetää kehoa väärään asentoon, aiheuttaa kiputiloja vatsan seudulle, nivusiin tai muualle kehoon. Arpia olisi hyvä hoitaa myös tulevia lapsia ajatellen.

Lantionpohjan ja erkauman hoidossa yhdistän osteopatiaa, hierontaa sekä pilatesta. Käynti kestää 75 minuuttia ja sisältää alkuhaastattelun sekä ryhdin arvioinnin, hoidon ja konsultaation. Hoidossa keskitytään lantionpohjan, hengitys, vatsa-selkälihasten tilan arvioimiseen sekä sektiohaavojen hoitamiseen. Lopuksi asiakas saa täsmäharjoituksia, joita voi jatkaa kotona. Asiakas voi tilanteen mukaan jatkaa hoitoa osteopatiassa tai valmennusta pilates valmennuksessa. Lantionpohjan ja erkauman hoito sisältää tilanteen mukaan seuraavia asioita:

* Hengityksen arviointi ja ohjeistus

* lantionpohjan toimintakyvyn arviointi, hoito ja ohjeistus

* Ryhdin arviointi

* Suoran vatsalihaksen erkauman mittaus sekä ohjeistus

* Sektioarpien hoito ja teippaus

* Kalvojen hoito

* Puremalihasten hoito

Erkauman ja lantionpohjan hoitoa antaa Anna Doepel, Koulutettu urheiluhieroja, osteopatia opiskelija sekä pilates ohjaaja, joka on erikoistunut lantionpohjan ja erkauman ongelmiin. Voit varata ajan hoitoon ajanvarausjärjestelmän kautta. Lisätiedot osoitteessa joogajapilates@organicspirit.fi