ErkaumaN JA lantionpohjan HOITORaskausaikana sekä synnytyksen jälkeen on yleistä kärsiä erilaisista ongelmista johtuen lantionpohjan toimintakyvyn häiriöistä sekä syvien vatsa- ja selkälihasten heikkoudesta. Tärkeätä olisi ennaltaehkäistä jo raskausaikana, mutta viimeistään synnytyksen jälkeen, jotta palautuminen olisi nopeampaa.

Lantionpohjan ongelmat ja niiden toimintahäiriöt voivat pitkittää synnytystä, aiheuttaa repeämiä, selkäkipuja, ummetusta, yhdyntävaikeuksia, virtsan karkailua, kohdun laskeumaa jne. Syitä ovat vääränlainen ryhti, pinnallinen hengitys, istuma-tai seisomatyö, jotkut harrastukset, jotka korostavat staattista jännitystä lantionpohjassa. Lantionpohjan toimintakykyä voi ja kannattaa hoitaa sekä kuntouttaa jo raskausaikana tai viimeistään synnytyksen jälkeen. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Mikäli vatsa pullottaa vielä pitkään synnytyksen jälkeen, voi syynä olla Rectus Diastaasi eli suoran vatsalihaksen pysyvä erkaantuminen. Normaalisti erkauma palautuu kolmeen kuukauteen mennessä, mutta yhä useammilla se ei palaudukaan itsestään vaan tarvitaan kuntoutusta. Diastaasi voi aiheuttaa selkäkipuja, vatsan pullottamista sekä napatyrää ja se voi pahimmillaan olla jopa 10 cm leveä. Kuntoutus on monesti leikkausta parempi vaihtoehto!


Sektioarvet voivat aiheuttaa erittäin ikäviä kiinnikkeitä eli arpikudosta vatsan seudulle. Kiinnikkeet aiheuttavat kalvojen kiristymistä, jotka voivat vetää kehoa väärään asentoon, aiheuttaa kiputiloja vatsan seudulle, nivusiin tai muualle kehoon. Arpia olisi hyvä hoitaa myös tulevia lapsia ajatellen.


Lantionpohjan ja erkauman hoidossa yhdistän osteopatiaa sekä pilatesta. Hoito nopeuttaa palautumista ja auttaa erilaisiin tuki-ja liikuntaelin vaivoihin. Hoidossa pyritään palauttamaan äidin toiminnallinen ryhti sekä kehon keskilinja. Lopuksi asiakas saa täsmäharjoituksia, joita voi jatkaa kotona ja jotka tukevat hoitotuloksia. Käynti kestää 60 - 75 minuuttia ja sisältää alkuhaastattelun sekä ryhdin arvioinnin, hoidon ja konsultaation. Lisäksi kotiin saa mukaan harjoitusohjelman.

Lantionpohjan ja erkauman hoito sisältää tilanteen mukaan esimerkiksi seuraavia asioita:


* Hengityslihasten hoito ja ohjeistus
* lantionpohjan toimintakyvyn arviointi, hoito ja ohjeistus

* Ryhdin arviointi

* Suoran vatsalihaksen erkauman mittaus
sekä ohjeistus

* Sektioarpien hoito

* Lihaskalvojen hoito

* Puremalihasten hoito

* Hermoston tasapainotus


Erkauman ja lantionpohjan hoitoa antavat Anni Stauffer ja Anna Doepel.

Voit varata ajan hoitoon ajanvarausjärjestelmän kautta. Lisätiedot osoitteessa ph.annadoepel@outlook.com